När du kommer in i ett rum är sannolikheten hög att golvet är en av de första inredningsdetaljerna som du lägger märke till.

Med tanke på att golvet tar upp en så pass stor yta är det inte så konstigt att inredningsarkitekter lägger stor vikt vid att lägga rätt typ av golv. Ett snyggt golv kan lyfta hela rummet och ge det den där touchen som du letat efter – precis som att ett fult golv påverkar rummets karaktär. Om du ställer dig tveksam till det påståendet, föreställ dig då den känsla du får från ett rum med en sliten och fläckig knallorange heltäckningsmatta. Jämför med hur du känner inför ett välslipat, klassiskt trägolv i samma rum. Just därför kan det vara värt en liten stunds extra förberedelse innan du bestämmer dig för vilket golv som passar rummet bäst när du renoverar huset eller bygger nytt.

Håll stilen med trägolv

Trägolv är det ett populärt alternativ i allrum, sovrum och bibliotek just eftersom det har en klassisk, tidlös look. Det finns många olika sorters trägolv: ek, fanér och parkett är de vanligaste alternativen. Vilken typ av trägolv som passar dig bäst beror på hur rummet i övrigt ser ut, men oavsett vilket alternativ du väljer kan du vara säker på att du får en ombonad och exklusiv känsla i rummet. Är du orolig över att lägga golvet själv, finns många duktiga golvläggare som hjälper dig lägga vackra trägolv utan att skada träet.

Passar trägolv överallt?

När du funderar över vilken typ av golv som du vill använda dig av är det första steget att se till rummets användningsområde. Om golvet ska läggas i en hall eller i ett badrum kan ett bra alternativ vara att lägga in stenplattor istället för trägolv. De har den stora fördelen att det torkar upp fukt på ett snabbt och bra sätt, vilket är en fördel om du går in med blöta skor eller har ett handfat och dusch i närheten. Om du dessutom vill ha lite extra lyx kan du alltid installera golvvärme under stenplattorna.

Om du istället ska lägga in nytt golv i köket kan en smart lösning vara en plastmatta. En plastmatta i köket har massor av fördelar: den är tålig, den dämpar skrammel och oljud, och den har en skyddande effekt om du tappar glas och porslin på den.