Renoveringar behöver inte kosta tusentals kronor och ta flera veckor att färdigställa. Du kan få lika snyggt resultat med bara några hundralappar och en helgs arbete. Genom att tapetserar förnyar du hela rummet och har chansen att ta din inredningsstil in i 2015-talet.

 

Att tänka på

Det kan vara lite trixigt att sätta upp tapeter om man inte är van. Försök att hitta tapeter som är non-woven, de är enklare att sätta upp eftersom man smetar tapetklistret på väggen istället för direkt på tapeten. En papperstapet måste ha klistret på sig och då blir den mjuk och betydligt skörare. Så satsa på non-woven för lättare uppsättning.

Tänk också på att tapetklister kan lämna märken på lister och möbler. Vit färg kan gulna när det reagerar med klistret och tygmöbler kan få fläckar som är svåra att ta bort. Lägg gärna plast över möblerna och torka alltid rent på listerna efter varje våd för att undvika missfärgningar.

Fondvägg?

Vill man dela upp rummet och skapa en stor ”tavla” så är en fondvägg ett utmärkt alternativ. Det ramar in väggen och finns i flera varianter, från fototapet till endast smärre nyansskillnader med den vanliga tapeten. En fondvägg är också ett ekonomiskt alternativ eftersom färggladare och mer detaljerade tapeter oftast är dyrare. Genom att bara köpa till en vägg slipper du de höga kostnaderna.

Hjälp

Tänker du tapetsera många rum, kanske hela huset, rekommenderar vi hellre att man tar in en målare som gör det åt dig. Det kostar så klart lite mer men du slipper boka upp nästkommande fyra-åtta helger och får tid över till annat. Det blir också ett professionellt resultat från början till slut.

Är det bara ett eller två rum kan man istället ringa och fråga efter hjälp från familj och vänner. Locka med en pizza eller en kall öl så blir det svårt för dem att säg nej!