Alla gillar att spara in en slant på de utgifter man inte kan komma undan, en av dessa är uppvärmningen av huset. Detta kan vara en stor årlig utgift, speciellt om man omständigheter som gör att huset släpper ut värme i onödan.

Braskamin

Mot höst- och vintersidan av året kan det bara energieffektivt att ha en kamin i hemmet, när man eldar i en kamin behöver man inte ha värmen i huset uppskruvat lika högt. Har man detta som en komplement till sitt ordinarie värmesystem kan många spara in upp till 15 000 kronor om året.

Golvvärme

Det har på senare tid blivit mycket populärt att sätta in golvvärme, både i nybyggen och redan färdigbyggda hus. Golvvärme är ett låg energi system, till skillnad från element, detta betyder att de inte behöver vara lika varma för att kunna värma upp ett rum. Och när det dessutom håller ens fötter varma hjälper detta att till att värma upp kroppen utan att behöva vara lika varmt i resten av rummet.

Nya fönster

Alla som bor i hus 20 år eller mer på nacken och aldrig bytt ut sina fönster, tappar nästan garanterat en hel del pengar varje år på grund av värmeförlust. Gamla tvåglasfönster kan släppa ut så mycket som 30 procent av värmen. Nya tvåglasfönster, eller ännu bättre treglasfönster, har sina mellanrum fyllda med gaser som mycket mer effektivt isolerar fönstren och därigenom hela huset. Detta kan spara in en hel del på värmekostnaderna.

Andra små tips

Här kommer ett par korta tips som också kan hjälpa till litet:

  • Låt inte möbler blockera elementen
  • Använd varma kläder under vintermånaderna
  • Vädra ordentligt men i kortare perioder
  • När man reser bort kan man sänka temperaturen till omkring 15 grader