Ett nytt hus betyder en ny start. Det är inte bara att skriva på pappren och få nycklarna till sitt nya hem. Man ska också se till att kontrollera och uppdatera skydden.

house_114870949

Larm

Har huset ett installerat larm brukar man får möjligheten att ta över larmet utan några extra kostnader. Larmet och fakturorna skrivs helt enkelt över på de nya ägarna.

Finns det inget larm och man är rädd för inbrott, kan man ta in offerter från flera företag för att se vilkas om har den bästa dealen.

Tyvärr visar en undersökning på att larm inte avskräcker inbrottstjuvar. Men man får dock snabbare utryckning och kan känna en viss trygghet i att om man är bortrest kommer inte inbrottstjuvarna undan om de skulle bryta sig in. Det finns larm med kameraövervakning och rörelsedetektor som ger larmcentralen möjligheten att se om någon främmande är i bostaden eller om det bara är hunden som går runt. De kan också snabbt uppfatta rökbildning och kontakta brandkåren.

Försäkringar

Ett hus kommer alltid med en försäkring för dolda fel som kan hålla i 5-15 år.  Dock kan ett dödsbo friskriva sig från dolda fel. Då är det viktigt att man gör en noggrann besiktning med en besiktningsman.

Dolda fel-försäkringen betyder att den tidigare ägaren får stå för kostnader om någonting skulle gå fel. Men du behöver även en villaförsäkring som säkrar mot brand, inbrott och skadegörelse. Tyvärr är det få standardförsäkringar som bekostar fuktskador, detta måste man köpa in extra. Det finns sajter som kan hjälpa dig att hitta bra priser utan att du behöver jämföra alla själv. Priset förändras beroende på hur många försäkringar du har på samma företag. Det kan alltså vara en god idé att flytta alla försäkringar om du tänker byta hemförsäkringen från ett företag till ett annat.

Brandlarm med tillbehör

Varje hem ska ha brandvarnare på alla våningar, gärna fler än en per våning om man har en stor bostad. Det ska också finnas en brandsläckare på varje våning. Rum med högre brandrisk, såsom köket, kan även vara utrustat med en brandfilt för att vara extra säker. Brandsläckare har ett utgångsdatum som man måste hålla koll på, och brandvarnarna ska testas med jämna mellanrum så den inte ä