Det kan finnas flera anledningar till varför man ska riva ett hus. Kanske man vill bygga nytt eller så har huset blivit dåligt och måste ner av den anledningen. Oavsett varför du ska riva ett hus, eller hur stort det är, så finns det flera olika sätt att gå till väga på.

Du kan bland annat skänka huset, mot att personen som får det mot att de river det, du kan anlita en rivningsfirma som kommer och river det åt dig, samt fraktar bort allt. Du kan riva vissa delar själv och låta firman riva resten. Eller så river du hela huset själv!

Rätt verktyg

Rätt verktyg är givetvis a och o för att jobbet inte ska bli halvdant utfört. Om du vill göra en del av jobbet, eller hela jobbet själv med att riva huset, så kan du hyra kompletta demoleringsverktyg hos Amas.se. Hos dem hittar du verktyg för rivning, sortering och återvinning – allt du behöver för att riva ett hus enligt konstens alla regler. Vissa rivningar kräver större verktyg än andra och många gånger så kanske det räcker med en kofot och en hammare. I alla fall till att börja med. I ett senare skede i rivningen kanske man är tvungen att ta till större verktyg och maskiner.

Har du rivningslov?

Vad du dock behöver tänka på när du ska riva ett hus, är att du måste ha ett rivningslov. Det krävs för alla byggnader som kräver bygglov för att byggas. Det enklaste är att du kontaktar stadsbyggnadskontoret i din egen kommun för att höra om de har specifika regler, då dessa kan skilja sig åt. Utöver rivningslov, så måste du även ha en kvalitetsansvarig person, du måste också ha en rivningsplan som du bifogar med den rivningsanmälan som du bör skicka in till kommunen. Alla blanketter för detta hittar du oftast på din kommuns hemsida, annars kan du kontakta dem för att få tag på det.