Vi har tidigare skrivit mycket om sätt man kan förbättra huset, både på insidan och utsidan, men även sätt att förbättra trädgården, men i all denna hast har vi glömt bort de enkla råden man först bör följa för att hålla gården i gott skick.

Gräsklippare

Innan man börjar är det bra att se till att man är väl utrustad för arbetet som kommer. Redskapen som behövs dyker upp allt eftersom i texten, märker man att man saknar något eller några är det på tiden att man skaffar dem, de flesta saker går att hitta i affärer som säljer verktyg och trädgårdsredskap, men om man vill kan man även testa att låna eller hyra av privatpersoner.

Gräsklipparen är något som alla behöver, så länge man inte bor i lägenhet det vill säga. Om man sedan behöver ett som man styr eller en man kan åka på är förstås en annan sak. Åkgräsklippare har självklart sina fördelar, men man måste vara beredd på att lägga ut en större slant. Klippa gräset ska man ju göra regelbundet så att gräsmattan ser bra ut, men det är även viktigt att klippa gräset och samla ihop klippningen innan vintern, det ger en friskare gräsmatta när våren kommer.

Har man häck på gården är det även viktigt att hålla den i gott skick. Bästa man kan ha för det är en stor häcksax eller, ännu bättre, en röjsåg. Med en röjsåg går jobbet betydligt fortare och det är också mindre krävande för armarna. Har häcken tjocka grenar kan det dessutom vara ännu mer besvärligt med en vanlig häcksax.

En annan viktig del av trädgårdsskötsel är resning av ogräs. Här finns det många olika redskap som kan vara till hjälp. Bygelhackan är ett av dem, den sätts fast på ett skaft och låter en rensa ogräs utan att behöva kröka på ryggen. Det är ett praktiskt redskap om man har hård jord och trångt mellan plantorna. Fogrensare kan också kommit till användning, den har två skär för effektivt arbete mellan plattfogar, det tunna skäret är för smala fogar men kan även användas för att luckra upp materialet i bredare fogar. Det breda skäret används för att dra upp ogräs och för att ta bort saker som mossa.