Belysningen är något som du helst bör ha en plan för väldigt tidigt. Bygger du nytt har du ett utmärkt tillfälle att planera detta från grunden. Men du har även chansen att förändra den ordentligt när du renoverar ett rum.

Alla som varit inne i en lampbutik vet att belysning kommer i en mängd olika varianter. Och har du chansen att planera belysningen i ett rum från grunden bör du försöka använda flera olika sorter i ett och samma rum. Belysningen får som bäst effekt när den går att variera på flera olika sätt.

Taklampan är där många börjar och det är absolut en användbar form av belysning. Problemet ligger i att många förlitar sig allt för mycket på den och inkluderar få andra lampor. Taklampan bör helst bara vara en del av många i ett rums belysning. Men självfallet är rummets storlek och utformning väldigt viktiga faktorer i detta.

Går vi vidare bland lampor kan vi titta på vägglampor. Dessa kan komma till användning i praktiskt taget alla rum i hemmet, från lamporna kring badrumsspegeln till läslampor ovanför sängen. Vad många ogillar med vägglampor är just att ha kablarna hängandes efter väggen. Men när det kommer till just nybygge eller renovering har du alltid möjligheten att bygga in kablarna i väggen.

Härnäst kan vi titta på både golv- och bordslampor. Dessa lampor är inte lika fullt nödvändigt att planera för då de inte behöver samma sorts installation och dessutom mer måste anpassas efter själva inredningen. Men när rummet väl börjar inredas ska du absolut hålla dessa i åtanke då de kan fylla funktionen av både praktiskt belysning och stämningsbelysning.