Kanske har du precist byggt färdigt ditt drömhus eller så är det dags att lämna den slitna studentlägenheten till något finare och roligare? I vilket fall som helst brukar en flytt innebära mycket stress och lite ångest. Vi ger några vettiga tips som vi lärt oss genom åren. 

Anlita flyttstädning

Det absolut bästa du kan göra för sinnesfriden är att anlita ett företag som sköter flyttstädningen åt dig. Det blir ofta krockar i schemat när man ska flytta ut ur en bostad och in i en annan. I värsta fall ska båda ske på samma dag och då är det svårt att hinna med.

Om du använder dig av flyttstädning behöver du ”bara” packa och bära ut kartongerna. Röran och dammet som uppstår är inte längre ditt problem. Och om nästa boende skulle klaga så kan du hänvisa till firman istället för att behöva kompromissa och betala själv för dålig städning.

Vi lovar att det är värt pengarna, vare sig man bor stor eller smått. De bästa priserna vi har sett är hos Assista i Stockholm som utför alla möjliga städalternativ och som snabbt kan ge en offert på kostnaden. Men tack vare avdragen kan man även hitta prisvärda företag utanför Stockholm och längre norrut.

Planera i tid

Sätt er ned med en kopp kaffe och ett block. När flytten börjar närma sig vill man vara ute i tid och inte stressa genom dagarna. Lägg upp arbetet, rita upp ett schema och diskutera vem som ska göra vad. Ska ni rensa innan ni flyttar (vi rekommenderar verkligen det!) eller rensar ni ut saker när ni packar upp?

Lista ut vad ni kan packa ner först som ni inte använder dagligen. Gör ett rum i taget och markera tydligt vart det ska i den nya bostaden och om det är tungt eller lätt, samt om kartongen innehåller ömtåliga saker.

Kom också ihåg att olika abonnemang ska adressändras eller avslutas. Gör detta så fort ni kan så ni inte får besvärligt sedan.

Checklista

Att göra en checklista kan vara ett smart drag. Det underlättar tiden fram till flytten och gör så att flyttdagen flyter på, på ett smidigt sätt. Se till att boka en eventuell flyttfirma i tid och kolla upp om du har tillgång till bil och släp dagen för flytten om du skulle behöva dessa. Märk färdiga kartonger tydligt, så att det inte blir några problem och glöm inte att pricka av listan allt eftersom du går fram.

En exempellista som kan delas in i olika perioder ett antal veckor innan flytt till flyttdagen:

  • Packa ner yttekläder och skor som inte används
  • Packa saker från vardagsrummet, prydnader, dvd osv
  • Packa kökssaker som inte behövs
  • Packa tavlor, gardiner och sängkläder
  • Packa ner saker ur garderober
  • Packa ner toalettartiklar
  • Packa ner torrvaror
  • Skruva ner hyllor och skruva isär annat som ska med
  • Packa sedan ner det sista som kan behövas på nya stället första natten och som använts sista natten före flytten
  • Packa ner resterande, men lämna för eventuell urstädning