När det är dags att städa börjar man oftast att sucka. Och sedan är det bara att plocka fram hinken som är full med olika rengöringsmedel. Det ska dammas, skuras, gnuggas och torkas överallt. 

Vi kan tyvärr inte göra städningen roligare. Men vi kan tipsa om saker som göra städningen mer miljövänlig, hälsosammare för dig och som ger strålande resultat.

Satsa alltid på miljömärkta varor. De är framställda med högre kvar på vilka kemikalier som får vara med och är skonsamma.

Du behöver inte blöt ned ytor för att dammtorka. Microfiberdukar är skapta för att ta bort damm utan att duken behöver blötas. Du slipper alltså alla kemikalier när du ska dammtorka. Läs noga på förpackningen för att se vad duken är ämnad åt. Det finns nämligen vissa versionen som man kan torrputsa fönstren med!

Återanvänd dina vanliga trasor istället för att kasta dem så fort de börjar lukta lite. Du kan hålla dem fräsch och bakteriefri genom att köra dem i diskmaskinen eller koka dem några minuter med några droppar såpa i en kastrull.

Du behöver inte alltid döda varenda bakterie som finns i hemmet. Vi behöver faktiskt bakterier för vår hälsas skull, om vi inte utsätt för dem riskerar vi att få ett svagare immunförsvar och bli lättare sjuk. Dock är det viktigt att göra ren badrum och kök för att inte sprida farligare bakterier som kan komma med avföring och köttprodukter. Det finns milda bakteriedödande medel såsom ättika och citron som du kan använda istället för att ta fram Klorinflaskan. Tänk på att tvätta skärbrädan efter varje användning!

Citron kan blandas i vatten för att ge en fräsch doft. Den är också ett bra rengöringsmedel för diskbänkar och andra rostfria ytor. Vill man få bort stopp i rören eller ingrodd smuts kan man blanda ättika och bakpulver.