Att sitta hemma framför en öppen spis är det många som drömmer om, men kanske avstår från då det kan vara mycket energislukande att ha en sådan hemma. Det beror på att värmeenergin försvinner tillsammans med den uppvärmda inneluften genom rökkanalerna. Om du känner att du vill ha en öppen spis men samtidigt vill elda effektivt så rekommenderas du att installera en så kallad spiskasset.

kamin

Omboende.se kan du läsa om vad som är viktigt att tänka på när du ska installera en spiskassett. Bland annat måste man anmäla detta till kommunens byggnadsnämnd eftersom det är en väsentlig ändring av eldstaden. Andra viktiga saker att tänka på är att det blir helt tätt mellan rökkanalen och kassettens rökkanal, så att inte effekten försämras.

Om du vill satsa på att sätta in en spiskassett så hittar du kassetter till bra priser hos Varmahembutikerna. Om du väljer att installera en kassett i gjutjärn eller i stålplåt så går det inte åt lika mycket ved, vilket sänker dina kostnader, men ger dig mer värme.

Genom att installera en spiskassett så kommer den att begränsa den mängd luft som försvinner ut genom mursticken när du eldar. Det i sin tur leder till att undertycket i rummet minskas och innebär att det blir mindre kall luft från utomhus som sugs in i huset via ventiler, eller fönster och dörrar som är otätade. En kassett har luckor som håller sig stängda vid eldning och den fungerar då som en kamin som blir upphettad och därmed avger den en hög värmeeffekt till rummet i sig. Det tack vare genom strålningsvärme men även genom cirkulationen av luft som sker runt kassetten. Du kan använda kassetten till frimurad spis eller färdigköpt spis, det fungerar lika fint vilket som.