Om huset håller tätt behöver du inte bryr dig mer om det i sommar. Fokusera hellre på trädgården och gör det till en inbjudande plats att vistas på. Om trädgården känns rätt kommer det inte vara svårt att få solbrännan i år, du kommer nog att spendera mer tid ute än inne. 

Grillen

Det är ganska tråkigt att dra ut grillen till en slumpmässig plats i trädgården och stå där med tallrikar och verktyg på ett rangligt bord. Gör i ordningen en plats för den istället. Du kan gå den längre vägen och bygga en egen grill med eldfast tegel. Eller så tar du den lite enklare metoden och bygger ett soldäck där grillen står hela sommaren. Bredvid den ska du gärna ha en liten diskbänk som du kan använda för att preparera maten och stuva undan sakerna.

Se också till att du ha rätt grejor. Dålig grill och kassa verktyg dödar lusten att laga mat utomhus. Använd Weber grilltillbehör, de har bevisligen bra produkter för både grillningen och för dig som hellre vill röka dina livsmedel.

Belysning

Det finns inte så mycket mörker på sommaren men det betyder inte att du ska skippa utebelysningen. Den är minst lika mysig på sommarkvällarna som under vinternätterna. Har du en stor tomt behöver du några lyktstolpar som lyser upp marken. Har du mindre utrymme kan du istället fokusera på belysning just runt soldäcket och fasaden. En modern favorit är fasadbelysning som lyser både uppåt och nedåt. Det ger huset ett nytt djup. Ett upplyst soldäck kan också göra om en middag till en hel natts mys och snack under filtar med ett glas rött i handen.

Ett bra märke för utomhusbelysning är Airam, de har flera olika modeller som passar sekelskifteshuset likaväl som nybygget.