Det är inte alltid man har möjligheten att göra vad som helst med ett rum, ibland kan man känna att man har fantastiska planer, men inser snart att rummet inte har tillräckligt med yta, för stora fönster, eller många dörröppningar. Det är mycket som kan sätta käppar i hjulen för bra idéer, men man ska aldrig säga aldrig.

En effekt av att bo smått är att man blir tvingad att vara mer uppfinningsrik när det kommer till inredningen. Ett bra tips man kan använda sig av här är att tänka vertikalt. Det finns många saker som man faktiskt kan lösa genom att använda väggen istället för golvet, som att använda vägglampor och inte golvlampor, hyllor högt uppe på väggarna och inte skåp som tar upp värdefull golvyta, eller varför inte ett sängskåp istället för en vanlig säng? Ett exempel på ett sådant kan man hitta på Perfect Match Interior.

När det kommer till smarta lösningar på inredningsproblem så är förvaring ofta en stor fråga. Ett stort problem många har är att de inte har tillräckligt med garderobsutrymmen för allt som man inte vill ha liggandes framme, saker som kläder, redskap, tidningar och annat smått och gott. En bra lösning är att hitta förvaringssätt som matchar inredningen. Har man till exempel inrett något lantligt med många omålade trämöbler och liknande kan man använda sig av vävda korgar som passar in ofta oavsett vad de innehåller. Om man har ett mer stilrent och minimalistiskt inredningssätt i ett rum kan man skaffa några enkla som dom IKEA säljer. Dessa kan lätt stå synligt utan att det ser rörigt ut, och eftersom de inte är genomskinliga kan det ju vara hur stökigt som helst på insidan utan att det gör något alls.

Upplever man att det känns trångt i hemmet så finns det ytterligare några saker man kan titta på.  Vilken färg man har på väggarna spelar en stor roll i hur rummet upplevs. Har man mörka, enfärgade väggar i ett rum som bara har ett fönster så kan rummet kännas betydligt större om man istället tapetserar eller målar det vitt, alternativt gör en fondvägg och kontrasterande färger. En annan sak man kan göra är att införskaffa en spegel eller spegelvägg för att få till känslan av ett rymligare rum.

Att placera alla möbler längs väggarna är ganska vanligt då man inreder ett rum. Problemet är att möbler som är placerade alldeles intill väggen kan bidra till att rummet känns lite trångt, oavsett hur stort rummet är. Prova att istället placera möblemanget en bit in i rummet och använd utrymmet intill väggarna till annat. Rummet känns inte lika trångt och i bästa fall blev det dessutom mer utrymme.

Det finns mycket mer man kan göra för att förbättra sin inredning och man kan hitta många som valt att dela med sig av smarta och häftiga lösningar på nätet, allt man behöver göra är söka runt!