Energiförbrukningen i ett hus är viktiga uppgifter. Detta är dock inte alltid enkelt att räkna ut; många faktorer spelar en roll i denna förbrukning. Men det hjälper oss att veta vilka driftkostnader man kan förvänta sig och var det eventuellt kan göras förbättringar.

Sedan 2006 har lagen om energideklaration för byggnader funnits i Sverige och innan ett hus hyrs ut eller säljs ska denna finnas tillgänglig för spekulanter.

Att göra en energideklaration är dock något som är bäst överlämnat till en expert då det är många tekniska aspekter som ligger utanför de flesta privatpersoners expertisområde. I samband med deklarationen får man ofta tips om åtgärder som kan sänka förbrukningen.

Åldern på huset spelar ofta väldigt stor roll då vi idag vet mycket mer om energiförbrukning och har tillgång till bättre material och metoder för att bygga hus som drar mindre. Men bara för att ett hus är relativt nybyggd betyder det inte automatiskt att det är ett lågenergihus eller liknande.

Individuella skillnader i livsstil kan spela en väldigt stor roll för hur energiförbrukningen ser ut. Ju fler personer i ett hushåll desto mer energi kommer det också att förbruka. Det kan finnas många energitjuvar i hemmet som man aldrig riktigt tänkt på men som förbrukar onödigt mycket under ett års tid.

Att bara sänka inomhustemperaturen en grad kan minska förbrukningen med 5%. Vilket i en normalstor villa betyder att en sänkning från 22 till 20 grader kan spara omkring 1 500 kronor på ett år.

Det kan också vara värt att titta på hur bra isolerat man har i taket. Så mycket som 15% av värmekostnaderna går rakt igenom taket och kostar därmed onödigt mycket pengar även på kort sikt. Kostnaden för att fixa detta kan ibland betala tillbaka sig själv på endast 5-10 år.

Att ta hjälp av någon kunnig som kan vägleda en genom lösningar för olika problem kan därmed vara till väldigt stor hjälp.