Om du får problem med vatten och avlopp finns flera åtgärder som du kan prova innan du ringer en rörmokare. På den här sidan hittar du flera tips och tricks när det gäller vasken i köket, stopp i toaletten och även brunnen i duschen. Oftast så är dessa metoder nog för att kunna fixa det själv, men om det inte funkar så är det bäst att få tag på en rörmokare.

Stopp i köks- eller toalettavlopp?

Stopp i vasken är en ganska enkel sak att fixa. Plocka isär vattenlåset och rengör det med till exempel en tandborste. Notera hur alla delar sitter innan du skruvar isär dem så att du kan montera ihop dem igen. Använd inte Kaustiksoda i rören. Det skadar rören, kan bilda lutsten som kan bidra till ytterligare stopp och är ohälsosamt för både dig och rörmokaren då det är kraftigt frätande.

Stopp i toan eller duschen?

Stopp i toaletten kan ofta avhjälpas med att hälla minst en deciliter diskmedel i toaletten och sedan fylla en stor hink med vatten och kraftfullt hälla ner vattnet högt uppifrån. Stopp i duschen behöver oftast rensas manuellt. Öppna locket till golvbrunnen, ta bort allt som samlats där. Du kan eventuellt behöva ta upp vattenlåset och rensa det inuti. Behöver du mer hjälp? Kontakta Allmänna Rörjouren och hitta din rörmokare i Stockholm direkt.