Du har lagt grunden, rest väggarna och fått taket regntätt. Du har spacklat, målat och tapetserat. Ditt nya hus börjar sakta ta form framför dina ögon. Men innan ditt hus kan fungera som ett hem är det många saker som måste ordnas och fixas som kanske inte är så enkla som man kan tro. En sådan sak är till exempel vattnet. För vatten är något du utan tvekan kommer att behöva i ditt hem men är samtidigt något som kan kräva en del arbete.

Egen brunnKommunalt eller brunn

Ifall ditt hus ligger inom ett specifikt område och det finns ledningar dragna till tomten måste du ansluta dig till det kommunala vattennätet. Det faller då ofta på husägaren att betala för att dra ledningar till huset. Det kommer även framöver att kosta att använda vatten, med fördelen att kommunen garanterar kvaliteten. Ifall dit hus är byggt på en plats där det inte finns kommunalt vatten är alternativet att gräva en egen brunn. Även om det så klart går att göra på egen hand så är det vanligaste idag att anlita en professionell brunnsborrare eftersom det är viktigt att brunnen borras på rätt sätt för att få vatten med god kvalitet.

Rätt filter

Med egen brunn kommer risk för föroreningar som humus, järn eller till och med tungmetaller. Lyckligtvis finns det idag väldigt precisa filter som berättar om du ligger över gränsvärdena för något ämne. Vattenreningsföretag som Renton erbjuder en rad olika möjligheter för att få ditt vatten analyserat av ett ackrediterat laboratorium. De erbjuder också ett antal olika specificerade filter som är anpassade för till exempel humus-rikt vatten.

En lyx som förtjänar uppskattning

Det krävs en del arbete för att få vatten till sitt nya hem, men huruvida det är värt det kräver ingen diskussion. Rinnande dricksvatten i kranen är något som många i Sverige tar för givet, men sanningen är att det är en ren lyx som förtjänar mer uppskattning. Att lägga den extra tiden det tar att få in rent, klart vatten är något du aldrig någonsin kommer ångra.