Fönstren fyller en viktig funktion. Den släpper in ljus och värme, håller kylan borta och ger ditt hem atmosfär. Fönster ska man därför ta hand om. 

shutterstock_267866117

Byta fönster

Äldre fönster som inte inte håller värmen eller släpper in kyla måste bytas ut. Det bästa sättet är att kontakta en firma som kan följa med från hembesök till installerat fönster. Det är bra om man väljer en märkesoberoende leverantör som inte försöker sälja ett enda märke. Du får bästa hjälpen att hitta ett fönster och ett märke som passar dina behov. Idag finns det stora skillnader mellan fönster: du kan köpa ljuddämpande fönster, UV-skyddade fönster, extraisolerade fönster och mycket annat. För att inte tala om variationen på utseende och material runt fönstren!

När man byter fönster får man först ett hembesök där man går igenom ditt behov och se vilka alternativ du har. Därefter skickar företaget ut en offert som du kan välja att anta eller inte. Om du accepterar offerten lägger företaget upp en tidsplan. De gör även ett provmontage av ett fönster för att se till att beställning stämmer. Bara efter du känner dig nöjd med hur testfönstret ser ut, sätter de igång det stora projektet med att byta alla.

Du kan så klart också göra allt jobb på egen hand, men det kräver en del kunskaper för att få ett lyckat slutresultat och dessutom kommer det att gå åt en hel del tid för att byta ut i hela huset. Räkna kallt med minst en dag per fönster. Se till att få hjälp av någon vid installationen, då ett par extra händer kan vara ovärderliga för att få fönstret på plats och säkrat.

Reparera gamla fönster

Vill du behålla de äldre fönstren kan du försöka reparera dem så gott det går. Du kan exempelvis ta fönstren till en glasmästare och installera ett andra eller tredje glas så värmen stannar kvar i hemmet.

Du kan också köpa tätningslister och byta ut de befintliga: en billig lösning på ett stort problem. Du kan använda dig av silikon eller färgad fog och lägga där fönster möter träet. En absolut sista utväg men en billig åtgärd om du vill rädda fönstren utan att kontakta en glasmästare.

Ibland kan träet behöva åtgärdas. Det kan räcka det med lite ny färg som skyddar, medans det ibland behöver bytas ut delar av träet, om det har murknat och helt enkelt inte fyller någon funktion längre. Testa hållbarheten i träet genom att sticka in en kniv eller skruvmejsel. Träet ska ge motstånd och spetsen ska inte kunna gå ner mer än någon millimeter. Går spetsen ner längre är det dags att byta ut träet.

shutterstock_321763448