Fasaden är husets ansikte. För människor är det ansiktet man brukar lägga ned mest tid på att hålla efter. Likadant fungerar det med husets fasad. Eftersom att det är vad besökarna och ni själva först ser är det viktigt att den alltid ser bra ut.

Det behöver inte alltid innebära mycket jobb och handlar inte heller bara om utseende. Fasaden är husets främsta skydd mot vind, snö, regn och alla andra utmaningar som vädret kan utgöra. Oftast när man talar om fasadputs brukar man syfta på underhåll av gamla fasader gjorda av exempelvis tegel och betong. Fasadputs kan även vara bra för vissa träsorter som har putsad yta.

Fasad

När du utför fasadrenoveringen är det speciellt en sak du ska hålla utkik efter, nämligen sprickor. Sprickor kan i längden vara väldigt skadliga för fasaden och kan i slutändan komma att kosta dig mycket pengar eller en kraftigt försämrad husfasad. När du ser en spricka bör du direkt se till att fixa dem för att situationen inte ska bli värre.

Skaffa dig rätt utrustning

Om du ska utföra arbetet själv gäller det att du har rätt utrustning. Sådan utrustning går att hitta på de flesta bygg- och järnhandlar och liknande. Säkerhetsaspekten är viktig vid dessa typer av jobb. Se därför till att redan från början ha en ordentlig ställning för att minska risken för olyckor. En bra byggnadsställning bör ha fallskydd – man vet aldrig när olyckan är framme och ett snedsteg på byggnadsställningen kan bli betydligt allvarligare utan fallskydd. Genom att investera i ett bra fallskydd minskar du risken för onödiga olyckor och de som arbetar på byggnadsställningen kan känna sig säkra under hela arbetet.