Fasaden är ju husets ansikte utåt och det behöver minst lika mycket omsorg som någon annan del av huset. Tyvärr är det många som inte riktigt ger fasaden den uppmärksamhet och tid den behöver för att den ska se så bra ut som möjligt. Här delar vi med oss av några tips hur man gör just detta!

Rengöring

Den mest grundläggande delen i arbetet att få en snygg fasad är så klart att hålla den ren och fin. Beroende på vilken typ av fasad man har kan detta behöva göras med olika långa mellanrum. I det stora hela så är det dock ganska lätt att se när fasaden behöver rengöras. Har man dessutom en träfasad, som ju många i Sverige har, kan man också behöva använda speciella rengöringsmedel för att bekämpa angrepp från alger eller mögel.

Dekoration

En ren och fin fasad är sedan det perfekta tillfället att börja försköna ytterligare. Att dekorera en fasad kan man göra på många sätt och vis, allt från att hänga upp blomlådor vid fönstren till att byta ut hussiffran, något som kan specialbeställas idag för övrigt. Något lite mer ovanligt är att sätta upp klätterväxter på fasaden, men det är bra att veta lite mer om hur detta kan påverka fasaden innan. I slutändan är det upp till ens egen kreativitet och vad man finner estetiskt tilltalande när det kommer till husets yttre.

Underhåll

För att slippa omfattande renovationer är det ju sedan viktigt att man underhåller fasaden. Igen så är detta arbete stort beroende av vilken typ av fasad man har. För en träfasad inkluderar ju detta tvätt, ommålning och eventuellt brädutbyte. En putsfasad behöver rengöring och ibland uppstår sprickor som måste repareras. Har man istället en tegelfasad kan man skatta sig lyckligt då de kräver väldigt minimalt med underhåll och behöver i vanligaste fall endast tvättas.