Effektivitet och ekonomi gällande uppvärmning har de senaste åren varit ett hett ämne. När det byggs nytt ställs nu så gott som alltid stora krav på isolering och fönster så att det krävs så lite energi som möjligt för att värma upp huset.

golvvärmesystem

Värmekällor

Det enda som är säkert när det gäller uppvärmningen av ett modern hus är att direktverkande el undviks, bortsett från det så finns det inget alla håller med om. Luftvärmepumpen är det som idag är närmast den direktverkande elen. Med hjälp av en kompressor  överför luftvärmepumpen värmen från luften utomhus till den inomhus. Detta fungerar bra ända ner till ca 20 minusgrader.

Bergvärme hyllas av många men är dyrt i investering, fungerar inte om berggrunden inte går att nå och krävs oftast direktverkande el som komplement när det blir riktigt kallt.

Pellets har även det blivit populärt och fungerar i bästa fall väldigt enkelt och felfritt. Många lösningar kräver dock en hel del manuell arbete i form av påfyllning från pelletssäckar och regelbunden dammsugning av förbrännaren.

Fjärrvärme en källa som blir allt mer populär då det är den överlägset mest praktiska lösningen. Själv värmen genereras då extern och levereras till bostäderna genom extremt upphettat vatten som sedan värmer upp husets egna vatten.

Element och golvvärme

I många nybyggen väljer man nu att installera golvvärme då det gör det möjligt att ha en lägre lufttemperatur utan att det påverkar komforten.  Detta på grund av att känslan av kyla ofta kommer från att våra fötter känns kalla. Det finns även för golvvärmen många alternativ att välja bland men precis som bland värmekällorna brukar de som är baserade på direktverkande el undvikas.