Att få chansen att designa och bygga sitt hus precis som man vill ha det är en dröm många av oss skulle hoppa på direkt. Även om man är väldigt nöjd med sitt hem är det svårt att komma bort från de förändringar man hade gjort om man fått välja själv.

Innan man dock kan bygga sitt hus måste man nog ta itu med ett ganska omfattande rivningsprojekt först. Att riva ett hus är inte något man gör bara sådär. Även detta kräver en hel del planering och tid. Men kan man köpa en helt tom tomt där huset redan rivits, eller där det kanske inte ens stått ett hus tidigare, slipper man så klart detta steg och kan hoppa på nybygget på en gång.

Ett val man dock bör göra tidigt i detta är om man ska köpa en färdig husmodell eller designa sitt eget från grunden. Det finns en mängd olika modeller på marknaden idag och kan man hitta en som passar in i en vision kan det nog vara ett mycket mer ekonomiskt beslut. Att designa sitt eget bör man ju endast göra i samråd med en arkitekt. Och med allt annat arbete runtomkring kommer man sluta på ett betydligt högre pris i slutändan. Det gäller med andra ord att bestämma vilka prioriteringar man har och vad som faktiskt är värt priset.