Att anlägga en trädgård är ett omfattande projekt som dessutom är ganska långsiktigt. Man ska kanske lägga plattor, så en gräsmatta och plantera träd, buskar och perenner – inte något som görs i en handvändning, och sen tar det ju tid för växterna att slå rot och växa till sig också.

trädgårdsväg till ett hem

Lägg märke till detaljerna

När det handlar om att göra små förändringar gäller det också att ta hänsyn till de små detaljerna. Du kan enkelt förändra allt ifrån postlådan till trädgårdslamporna när du vill ge husets utsida ett lyft. Kanske ska du testa på att dekorera fasaden med husnumreringen i megaformat? Det gör det dessutom enklare för besökare och brevbärare att hitta ditt hus. Du kan läsa mer om det här.

Blommor ger ett lätt lyft

Blomlådor är ett mer flexibelt alternativ om du vill ändra intrycket av husets utsida snabbt och enkelt.

Kanske vill du skapa en tillfällig uppdelning i trädgården? Stabila blomlådor kan göra jobbet. Plantera redan färdigvuxna, höga buskar eller mindre träd i rymliga lådor eller krukor. Blomlådor kan ju också placeras på en terrass av trä eller sten och därmed mjuka upp atmosfären och färgsätta där det inte går att så direkt på marken. Det finns också hängande blomlådor som kan ses som en ren dekoration av själva huset. Stilen skapar man dels med själva blomlådan som kan vara allt från torpargullig och traditionell till stram och modern. Blommorna kan man byta ut allt efter årstid och ett väl genomfört färgtema i alla lådorna kan lyfta intrycket av villans fasad och skapa en välkomnande känsla redan vid grinden. Exempel på blomlådor och kreativa arrangemang kan du hitta här. Som synes finns ett par olika grepp man kan ta till för att med små medel förändra utsidan av villan.

Det kan vara bra att fundera och skissa lite på detaljerna innan man ger sig iväg till trädgårdsbutiken.

Välj rätt möbler

En fin grupp med trädgårdsmöbler kan göra mycket både för trädgårdens utseendet och viljan att vistas där. De enkla, vita, monobloc-stolarna som alla i hela världen känner till är inte populära utan anledning. Stolen är både billig, förhållandevis hållbar och väldesignad. Trots att de till en början var ganska ovanliga och unika skapelser blev de snabbt billigare tack vare storskalig produktion. Idag kostar produktionen av en stol under tre amerikanska dollar. Det stolen inte riktigt gör lika bra är att åldras. Plasten blir allt för snabbt sliten och ful, något som man antingen ogillar eller tycker har sin egna lilla charm.

par på parkbänk

Det är dock inte den vita plaststolen passar. Man kanske vill ha en mer organisk känsla och använda sig av naturmaterial så som trä. Även metall ger en mycket mer gedigen känsla. Varför inte kombinera de båda med gedigen parkbänk? Perfekt att placera under ett stort träd och skapa en romantisk liten hörna i trädgården.