Reglerna för attefallshus är på väg att förändras igen. Nu funderar Sverige på att höja gränsen från 25 kvadratmeter till 30 med grundtanken är att det blir lättare att ha attefallshuset som ett boende om det är lite större. Huset är för det mesta bygglovsbefriat och du kan sätta det på din egen tomt, bredvid villan. 

Hitta rätt modell

Fundera på vilket modell du vill ha på huset. Det bästa är att titta på ditt eget hus och hitta ett attefallshus i samma stil. Då gifter de sig bra och ett nyuppfört litet hus smälter samman med den äldre villan. Det finns många modeller som är prefabricerade, de kommer hem till dig som en byggsats med monteringsanvisningar. Du kan hitta flera snygga modeller hos Polhus som sysslat med detta sedan 2002.

Användningsområden

Vad ska du använda det till? Är det en gäststuga, en plats för äldsta barnet att sova när hen kommer på besök, ett förråd eller hobbyhus? Du behöver inte bygga full storlek bara för att du kan. En gäststuga kan gärna vara uppemot 30 kvadratmeter men för förråd eller hobby kan du spara pengar genom att välja en mindre modell.

Placering

Hur ska det stå på tomten? Vad har du för förutsättningar? Attefallshuset får inte placeras närmare tomtgräns än 4,5 meter, behöver du resa det närmare måste du få godkännande av grannarna. Det få inte placerar närmare än 100 meter från strandskyddat område. Du vill hellre inte ha det för nära huset, då liknar det mer ett garage. Titta på var fönstren sitter och vinkla huset för att få bästa utsikt och minsta insyn. Hitta en plats som erbjuder både sol och skugga så du kan njuta av båda!